Hakken uit het zand!

Voor deze cursus zijn op dit moment nog geen nieuwe data bekend.

Heb je interesse? Laat het me weten, dan plannen we mogelijk een nieuwe cursus in.


Hakken uit het zand!


Een cursus voor trainers en docenten die hun deelnemers echt willen motiveren.

Vijfdaagse cursus voor trainers en docenten.
Trainingsontwerp & Communicatietechnieken om jouw deelnemers optimaal te begeleiden bij gedragsverandering. 

Het beste van twee methodes gecombineerd tot één krachtig product.

Je leert hoe motivatie, weerstand en gedragsverandering werken en je past deze kennis toe in je trainingsontwerp en in jouw communicatie met je deelnemers.

Hierdoor word je een expert in het verminderen van weerstand en in het faciliteren en begeleiden van duurzame gedragsverandering!

Herken je dit?


Je bent een trainer die gelooft dat trainen een vak is. Je gelooft dat het jouw rol is om zoveel mogelijk mensen in jouw training te begeleiden bij gedragsverandering. Je wilt niet alleen een goede trainer zijn voor de 'makkelijke deelnemers' maar ook voor mensen die nog niet kunnen of durven veranderen. Je gelooft dat jij een belangrijk instrument bent in de ontwikkeling van jouw deelnemers.


De realiteit kan echter weerbarstig zijn. Jouw visie op het trainersvak kan onder druk komen staan doordat je niet goed weet hoe je met weerstand om kunt gaan en niet goed weet hoe je een training zo kunt ontwerpen dat je aansluit bij de motivatie van jouw deelnemers. Dat kan jouw werkplezier en het resultaat van jouw trainingen ondermijnen.


Misschien herken je de volgende situaties wel...


 • Deelnemers die 'moeten' van de baas.


 • Deelnemers die geloven dat ze toch niet kunnen veranderen.


 • Deelnemers die 'alles' al weten en kunnen.


 • Deelnemers die geen oefeningen of rollenspellen willen doen.


 • Je betrapt jezelf soms op negatieve gedachten over 'lastige' deelnemers, maar zo wil jij niet naar je deelnemers kijken.


 • Bij weerstand voel je je soms onzeker: je klapt dicht, of je gaat overtuigen, of je negeert de weerstand.


 • Je vindt van jezelf dat je wel veel verstand van de inhoud van de training hebt, maar eigenlijk nog te weinig weet over motivatie, weerstand en gedragsverandering.

Stel je voor...


 • Je staat vol zelfvertrouwen voor een groep, en reageert moeiteloos op weerstand.


 • Je weet hoe weerstand en motivatie werken, en je bouwt jouw training zo op dat je jouw deelnemers maximaal ondersteunt bij gedragsverandering.


 • Jouw deelnemers voelen zich door jou begrepen, zelfs als je het niet met elkaar eens bent.


 • Je kiest werkvormen die maximale betrokkenheid en motivatie mogelijk maken.


 • Je bouwt jouw training zo op dat je aansluit bij de fase van gedragsverandering waarin de deelnemers zich bevinden.


 • Jouw deelnemers bereiken veel meer, dankzij jouw trainingen.


 • Het trainersvak wordt voor jou veel leuker. Jouw werkplezier neemt toe!

Hakken uit het zand!

biedt jou de mogelijkheid dit te bereiken!


Deze cursus gaat jou helpen om de trainer of docent te worden die je wilt zijn. Deze cursus geeft jou meer plezier in je werk en meer resultaten bij jouw deelnemers. Het effect van deze cursus is:


 1. Bewustwording van jouw gedragspatronen, en van het effect daarvan.


 1. Kennis van Motivatie, Weerstand, en Gedragsverandering.


 1. Kennis en vaardigheden voor het ontwerpen van Motiverende Trainingen


 1. Gespreksvaardigheden om Motivatie en Weerstand te beïnvloeden.


En dat levert jou heel veel op:


 • Je ontwerpt motiverende trainingen. Je ontwerpt trainingen die gebaseerd zijn op theorieën over weerstand, motivatie en gedragsverandering. Je gebruikt boeiende werkvormen waardoor jouw deelnemers gemotiveerd en actief werken aan hun eigen leerproces. Jouw deelnemers zijn verbaasd over wat ze bereiken in jouw trainingen.


 • Je motiveert deelnemers door jouw communicatie. Je beheerst een evidence-based communicatiemethode waardoor je moeiteloos kunt reageren op weerstand, en de intrinsieke motivatie van mensen kunt vinden en versterken. Je staat hierdoor met veel meer zelfvertrouwen voor een groep, zelfs als je lastig gedrag verwacht.


 • Je verandert zelf. Deze cursus gaat niet alleen over technieken, maar ook over jouw visie op trainen, op gedragsverandering, en op jezelf. In een veilige sfeer is er ruimte om te ontdekken wat weerstand met jou doet, welke belemmeringen jij ervaart, en hoe je dit kunt veranderen. Je zult ontdekken hoe je daardoor anders naar lastige deelnemers gaat kijken, waardoor je ze beter kunt helpen.

Dit krijg je in de cursus Hakken uit het zand!

 • Een prachtige Trainingslocatie. De training wordt gegeven in De Tuunter, in Oud Verlaat, vlakbij Rotterdam.


 • Twee trainers op alle trainingsdagen


 • Online leeromgeving: video's, hand-outs en werkbladen, zodat je op ieder moment en iedere plaats kunt leren. Ook na de cursus kun je hier terecht.


 • Luxe lunches, onbeperkte consumpties


 • Twee keer een dinerbuffet, op 2 november en op 30 november


 • Aandacht en begeleiding: maximaal 10 deelnemers!

Hakken uit het zand: een unieke integratie van twee benaderingen.

Weerstand hoort bij het trainers- of docentvak. Iedere trainer of docent heeft ermee te maken. Als je daar niet mee om kunt gaan heeft dat negatieve effecten op het resultaat van jouw trainingen en ook op jouw werkplezier. Dat vinden wij jammer, en het is ook onnodig.


Allebei hebben wij veel geleerd over het omgaan met weerstand in trainingen, maar allebei vanuit verschillende invalshoeken.


Arie Speksnijder benadert omgaan met weerstand vooral vanuit de communicatieve hoek. Hoe kun je communicatie effectief inzetten om weerstand te hanteren, en motivatie te versterken? Zijn methode 'Motiverend Trainen' is gebaseerd op de evidence-based methodiek Motivational Interviewing.

Margreet Pols benadert omgaan met weerstand vooral vanuit de ontwerpkant. Hoe kun je trainingen zo ontwerpen dat je maximale betrokkenheid en motivatie creëert? Haar aanpak is gebaseerd op Active Learning en Participerend Trainen.


Deze combinatie maakt de cursus uniek en ijzersterk. Hiermee krijg je gereedschap in handen waardoor jij als trainer het verschil kunt maken.


Allebei zijn wij onze carrière begonnen in het onderwijs. Daar hebben we dit prachtige vak geleerd, en zij wij begeleid door ervaren en deskundige collega's. Allebei hebben we, jaren geleden, de overstap gemaakt naar het trainen van volwassenen. Daarbij houden we ons met name bezig met het opleiden van trainers en docenten. Ook onze ontwikkeling staat niet stil. We volgen regelmatig opleidingen om nog beter te worden in ons vak, en we leren van het sparren met elkaar en met andere trainers.

Wij weten vanuit onze opleidingen, maar ook door onze ervaring hoe je het trainersvak zo leuk en effectief mogelijk kunt maken. En we genieten iedere keer weer als we zien hoe trainers dit mooie vak beter in de vingers krijgen.


We geven onze kennis en ervaring graag aan jou door. Wij delen een passie voor het trainers vak en we willen trainers helpen om trainingsexperts te worden. Wij geloven dat jij als trainer een belangrijke rol speelt in het leerproces van jouw deelnemers. Margreet biedt haar trainingen aan via Ceto Trainingen en Arie via Bridge2learn.

Dit zeggen trainers en docenten over Hakken uit het zand!

"Gedurende deze cursus zijn mijn leerlingen beter mee gaan doen, vinden ze mijn trainingen leuker, en lijken de resultaten op de tentamens te verbeteren. Margreet is zeer deskundig op het gebied van leertheorieën, en Arie is een rolmodel voor de gesprekstechnieken, en geeft uitstekende feedback."


Suzanne Timmermans

Trainer, coach en docent

"Ik heb nu het vertrouwen en de tools om mijn huidige training verder te optimaliseren. Jullie zijn geboren trainers, en staan zelf ook open voor verbetering."


Inge Klous

Zelfstandig ARBO-trainer

"Jullie zijn relaxed, benaderbaar en open, en je zet een goede sfeer neer."


Anke Fokkens

zelfstandig trainer

"De videoseries en het samen oefenen vond ik het meest waardevol. De technieken van Motiverende Gespreksvoering kan ik ook in het dagelijks leven inzetten."


Francine Maassen

Docent bij Helicon Opleidingen

"Ik heb ontdekt dat achter ieder 'nee' ook een 'ja' zit en dat je dit door gesprekstechnieken naar voren kunt halen. Ik heb opnieuw ontdekt hoe belangrijk de opbouw van je training is in het voorkomen van weerstand."


Jacolien Huijben

Docentencoach bij Helicon Opleidingen

"Trainen zal vanaf nu nooit meer hetzelfde zijn!"


Bart Smit

Trainer bij CoThink

Reserveer jouw plaats in deze unieke cursus!


De belangrijkste investering is jouw tijd en jouw inzet. De financiële investering bedraagt € 1.997,- exclusief 21% btw. Betaling in termijnen is in overleg ook mogelijk. Voor dit bedrag krijg je:


 • Twee trainers die ook buiten de trainingsdagen voor je klaar staan.


 • Vijf cursusdagen en een webinar


 • Twee uur individuele coaching


 • Vijf luxe lunches en twee dinerbuffetten


 • Een online leeromgeving met hand-outs, werkbladen en video's


 • Materialen en consumpties


 • Aandacht en begeleiding: maximaal 10 deelnemers

Veelgestelde vragen


Wat zijn de algemene voorwaarden?

Op deze cursus zijn de algemene voorwaarden van Ceto Trainingen van toepassing. Die kun je downloaden onderaan deze pagina. Maar... de kans dat we die nodig hebben acht ik niet zo groot.


Ik ga ervan uit dat zowel jij als wij de intentie hebben om hier een succes van te maken. Is er iets aan de hand, dan bespreken we dat met elkaar en proberen we er in goed overleg een passende oplossing voor te vinden. Lukt ons dat niet, dan pakken we de algemene voorwaarden erbij.


Is deze methode wel echt iets nieuws?

Waarschijnlijk wel. Motiverende Gespreksvoering is een bekende methode in de hulpverlening en gezondheidszorg, maar daarbuiten niet. Verder heeft Arie deze methode enigszins aangepast voor het trainersvak, en is Arie de enige die dit in deze vorm aanbied.


Participerend trainen gaat nog een stap verder dan het bekende activerend trainen. Margreet baseert haar training met name op leermodellen over gedragsverandering en motivatie.


Stel dat de training mij tegenvalt?

We hebben het nog nooit meegemaakt, maar het zou natuurlijk kunnen gebeuren. In dat geval kun je dat tot het einde van de eerste dag aangeven. Jij ontvangt dan meteen je inschrijfgeld terug na aftrek van € 100,- voor gemaakte kosten. De materialen die je ontvangen hebt geef je dan weer aan ons terug.


Kan ik nog op de één of andere manier gratis kennismaken met de methode en de trainer?

Ja, dat kan. Wij geven vanaf april t/m september enkele gratis webinars en kennismakingsworkshops. Informatie daarover kun je vinden in onze nieuwsbrieven, maar je kunt ook een e-mail sturen naar info@cetotrainingen.nl.


Op verzoek is het ook mogelijk dat je contactgegevens van eerdere deelnemers ontvangt, waardoor je iemand kunt spreken die de cursus al gevolgd heeft.


Gaat het alleen maar over weerstand? Daar heb ik namelijk niet zoveel problemen mee.

Nee, deze cursus gaat vooral over gedragsverandering. Omgaan met weerstand is daar een onderdeel van. In deze cursus leer je ook hoe je de motivatie van jouw deelnemers, en de kans op daadwerkelijke verandering kunt vergroten.


Kan ik ook in termijnen betalen?

Ja, dat kan. Vermeld dat even bij de opmerkingen onderaan het aanmeldingsformulier. Ik neem dan even contact met je op om daar goede afspraken over te maken.


Is deze cursus nuttig als ik geen trainer of docent ben?

De cursus gaat over gedragsverandering in trainingen. We oefenen dus ook met trainingsvoorbeelden. Sommige gesprektechnieken kun je ook toepassen in coachingsgesprekken, en de ontwerpvaardigheden zou je ook kunnen gebruiken in het voorbereiden van vergaderingen. Maar de cursus levert het meeste rendement op als je het geleerde op korte termijn kunt toepassen in trainingen. Twijfel je? Mail me dan, dan kijken we er samen even naar. Jij kunt me dan uitleggen waar je naar op zoek bent en ik kan aangeven of ik denk dat deze cursus daarop aansluit.

Stuur maar op!

* indicates required

GRATIS EBOOK


Snuffelboek participerend trainen

incl. 3 werkvormen om je deelnemers te motiveren en hen méér te laten leren.


Je ontvangt dan automatisch ook als eerste de nieuw gepubliceerde artikelen op het trainersblog.


Meld je hieronder aan, bevestig je aanmelding, en lees meteen verder.

 •  Postadres:

Ceto Trainingen

Wilgenbroek 79

4822 XT  BREDA

 •  Trainingslocatie:

 De Tuunter

Wollefoppenweg 109A

2761 DL  ZEVENHUIZEN ZH

Contact