Trainen met niveauverschillen

Trainen met niveauverschillen


op 23 mei 2016


Een intensieve training voor ervaren trainers,

waarin je leert hoe je ál je deelnemers een waardevolle training kunt geven. • Binnen je trainingsdoelen individuele leerroutes leren uitzetten, zodat elke deelnemer én jouw trainingsdoel behaalt én op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen aan jouw training.
 • Gebruik leren maken van voorkennis in je groep, zodat je dit bewust kunt inzetten om niveauverschillen te hanteren.
 • Je uitleg geven op zo'n manier dat deze voor iedereen geschikt is, zodat de deelnemers op het minimale beginniveau begrijpen wat je bedoelt terwijl de deelnemers met veel voorkennis en -ervaring de verdieping krijgen die ze nodig hebben.
 • Ervaren van, en leren over, samenwerkend leren, zodat je ontdekt hoe je met deze werkwijze gebruik kunt maken van niveauverschillen in de groep i.p.v. dat ze je in de weg zitten.
 • Leren werken met leerstijlen en leerfasen, zodat je elke leerstijl kunt faciliteren zonder een ander tekort te doen.
 • Een map met het complete draaiboek + achtergrondinformatie + de gebruikte werkvormen + checklists meekrijgen, zodat je alles uit deze training ook kunt gebruiken voor je eigen training.

Herken je dit?


Je bent een trainer en je ontwerpt je eigen trainingen. Daarin zoek je naar een werkwijze, waarin alles voldoende aan bod komt en waarin al je deelnemers gemotiveerd het trainingsdoel behalen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.


Misschien herken je het volgende wel:


 • Je deelnemers hebben eigenlijk allemaal een ander beginniveau, waardoor het lastig is om het iedereen naar de zin te maken.


 • Als je je uitleg eenvoudig genoeg maakt voor degenen die moeite hebben om alles te volgen, zitten degenen met veel voorkennis zich te vervelen. Maak je je uitleg interessant voor hen, dan verlies je de eerste groep weer. Daarom richt je je maar op de middenmoot en hoop je dat de verschillen niet al te groot zijn.


 • Behalve verschillen in kennis en ervaring kom je ook nog verschillen tegen in leerstijlen, leeftijd en cultuur. Het is ondoenlijk om daar allemaal rekening mee te houden.


 • Eigenlijk wil je je training zo vormgeven, dat elke deelnemer daarin zijn/haar eigen leerroute kan volgen, dat elke deelnemer graag aan het werk wil, en dat elke deelnemer meer leert dan hij/zij vooraf verwacht. Maar zou dat wel kunnen? En hoe pak je dat dan aan?

Stel je voor...


 • Je hebt de tools om een overzichtelijk kader voor je training te maken waarbinnen jouw deelnemers hun eigen leerroute kunnen volgen.


 • Je kunt samenwerkend leren toepassen, zodat niveauverschillen niet meer in de weg zitten maar juist helpen om het leerrendement voor alle deelnemers te vergroten.


 • Je weet hoe je rekening kunt houden met verschillende leerstijlen en hoe je je training zo kunt opbouwen dat je al die leerstijlen faciliteert.


 • Je maakt gebruik van alle reeds aanwezige kennis, vaardigheden en inzichten in de groep, zodat iedereen tot zijn recht komt en zodat deelnemers niet alleen van jou maar ook van elkaar leren.


 • Je communiceert op verschillende niveaus, zodat iedereen op zijn/haar eigen niveau aangesproken wordt.


 • Trainen wordt gevarieerder, leerzamer en leuker voor je deelnemers én voor jou.

Trainen met niveauverschillen

biedt jou de mogelijkheid dit te bereiken!


Deze tweedaagse training geeft jou de tools om ook in een groep met niveauverschillen voortaan een optimaal leerrendement uit je trainingen te halen. Het effect van de training is:


 1. Bewustwording van het feit dat niveauverschillen in je training (behalve lastig) ook een kans zijn om je training nóg beter te maken.


 1. Kennis over samenwerkend leren, over leerstijlen en leerfasen, over leerroutes, en over leerbehoeftes op verschillende opleidingsniveaus.


 1. Vaardigheden in het bedenken en aanpassen van je trainingsontwerp voor groepen met niveauverschillen.


En dat levert jou heel veel op:


 • Je deelnemers en je opdrachtgevers zijn enthousiast en tevreden. Elke deelnemer heeft veel geleerd en is tot zijn/haar recht gekomen in je training.


 • Je deelnemers leren meer. Door slim gebruik te maken van de niveauverschillen in de groep leert uiteindelijk iedereen meer, van de 'zwakste' tot en met de 'sterkste' deelnemer in de groep.


 • Je traint met meer plezier. In het begin is het even wennen aan je nieuwe manier van werken. En eerlijk is eerlijk, in het begin zal ook de voorbereiding je meer tijd kosten dan nu. Maar als je je draai gevonden hebt zul je ontdekken dat trainen je veel minder moeite kost dan nu. Dat geeft energie en werkplezier.

Dit krijg je tijdens Trainen met niveauverschillen

'Trainen met niveauverschillen' is met name geschikt voor ervarener trainers die zelf hun trainingen kunnen vormgeven en/of aanpassen.


Als je alleen 'kant-en-klare' trainingen uitvoert is 'Trainen met niveauverschillen minder geschikt, want dan kun je niet toepassen wat je hier leert.


Beginnende trainers hebben hun focus vaak nog liggen op de inhoud en de organisatie van hun training. Een extra focus op complexere didactische structuren zoals die van het samenwerkend leren is dan misschien een beetje te veel van het goede.


Twijfel je of deze training voor jou geschikt is? Neem dan contact op met Margreet om te overleggen. Dat kan per mail via info@cetotrainingen.nl of telefonisch via 06 - 36 46 45 85.

 • Een prachtige Trainingslocatie. De training wordt gegeven in De Tuunter, in Oud Verlaat, vlakbij Rotterdam.


 • 2 Videoworkshops: ter voorbereiding op de training geef ik je toegang tot de videoworkshops 'trainingsdoelen in beeld' en 'competentiematrix'. Je uitwerkingen mag je me mailen voor feedback.


 • een intensieve trainingsdag van 10u tot 17u


 • Map met achtergrondinformatie, draaiboek, checklists en alle gebruikte werkvormen


 • Uitgebreide, verse lunch, en onbeperkte consumpties


 • Borrel na afloop, zodat er voldoende tijd en gelegenheid is om nog even ontspannen na te praten, en zodat je na de file naar huis kunt rijden.


 • Aandacht en begeleiding: minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers, begeleid en getraind door Margreet Pols.

Dit is jouw trainer: Margreet Pols

Mijn carrière is begonnen in het onderwijs. Daar heb ik dit prachtige vak geleerd, en ben ik  begeleid door ervaren en deskundige collega's. In 2009 heb ik de overstap gemaakt naar het trainen van volwassenen. Daarbij houd ik me met name bezig met het opleiden van trainers en docenten. Ook mijn eigen ontwikkeling staat niet stil. Ik volg regelmatig opleidingen om nog beter te worden in m'n vak, en ik leer van het sparren met andere trainers en opleiders.


Ik weet vanuit m'n opleiding, maar ook door m'n ervaring hoe je het trainersvak zo leuk en effectief mogelijk kunt maken. En ik geniet iedere keer weer als ik zie hoe trainers dit mooie vak beter in de vingers krijgen.


Ik geef mijn kennis en ervaring graag aan jou door. Ik heb een passie voor het trainersvak en ik wil andere trainers begeleiden, zodat ze trainingsexperts worden. Ik geloof dat jij als trainer een belangrijke rol speelt in het leerproces van jouw deelnemers.

Dit zeggen eerdere deelnemers over

Trainen met niveauverschillen

"De training gaf een duidelijke en heldere aanpak over hoe je op een interactieve manier je training kan opbouwen. Hoe je met minimale inspanning je deelnemers kan laten leren. Helder, duidelijk en vol met voorbeelden. Ik heb tools gekregen om niveauverschillen direct aan te pakken. Nog voordat ze zichtbaar zijn geworden."


Annetol Griskov

Freelance docent/trainer

"'Trainen met niveauverschillen' heb ik als een geweldige training ervaren. Ik zie zelfs meer toepassingsmogelijkheden dan alleen bij trainen, bijvoorbeeld ook binnen teams en projecten. Ook de variatie, afwisseling, het tempo en de openheid vond ik erg prettig."


Ankie Jansen

Trainer, teamcoach en interim manager

Reserveer jouw plaats in deze inspirerende training!


De belangrijkste investering is jouw tijd en jouw inzet. De financiële investering bedraagt € 297,- vrijgesteld van btw.

Voor dit bedrag krijg je:


 • Een intensieve trainingsdag op een unieke locatie


 • Twee online video-workshops met de mogelijkheid je uitwerking in te sturen voor feedback


 • Een map met achtergrondinformatie, draaiboek, checklists en alle gebruikte werkvormen


 • Aandacht en begeleiding: maximaal 10 deelnemers


 • Onbeperkt consumpties gedurende de trainingsdag


 • Een heerlijke, uitgebreide, verse lunch


 • Een borrel ter afsluitingAanmelden doe je via onderstaande knop. Je wordt dan doorgestuurd naar m'n online reserveringssysteem.Veelgestelde vragen


Wat zijn de algemene voorwaarden?

Op deze training zijn de algemene voorwaarden van Ceto Trainingen van toepassing. Die kun je hier downloaden. Maar... de kans dat we die nodig hebben acht ik niet zo groot.


Ik ga ervan uit dat jij en ik allebei de intentie hebben om hier een succes van te maken. Is er iets aan de hand, dan bespreken we dat met elkaar en proberen we er in goed overleg een passende oplossing voor te vinden. Lukt ons dat niet, dan pakken we de algemene voorwaarden erbij.


Is deze training wel iets voor mij?

Als je je in de informatie op deze pagina herkent waarschijnlijk wel. Als je twijfelt mag je me natuurlijk mailen (info@cetotrainingen.nl). Dan maken we een belafspraak om het eens rustig te bespreken. Ik kan je dan iets meer vertellen over wat we precies gaan doen. Jij kunt me iets meer vertellen over waar je naar op zoek bent. Samen kunnen we bekijken of dat op elkaar aansluit.Wat zijn de betalingsvoorwaarden?

Als je je hebt aangemeld ontvang je daarvan binnen 2 werkdagen van mij een bevestiging en een factuur per mail. De betalingstermijn voor die factuur is 14 dagen, maar je kunt ook tijdens het aanmeldproces al veilig online betalen. Levert de betalingstermijn een probleem op, bijvoorbeeld omdat de organisatie waar je werkt de factuur niet binnen 14 dagen kan verwerken? Neem dan even contact op, zodat we daar een afspraak over kunnen maken. Jouw plek in de training reserveer ik definitief voor jou zodra ik je betaling binnen heb. Ik bevestig je betaling per mail en stuur dan gelijk de link naar online video-workshops mee.


Ik heb een andere vraag!

Mail me je vraag. Ik reageer binnen 2 werkdagen. Het mailadres is info@cetotrainingen.nl.

Stuur maar op!

* indicates required

GRATIS EBOOK


Snuffelboek participerend trainen

incl. 3 werkvormen om je deelnemers te motiveren en hen méér te laten leren.


Je ontvangt dan automatisch ook als eerste de nieuw gepubliceerde artikelen op het trainersblog.


Meld je hieronder aan, bevestig je aanmelding, en lees meteen verder.

 •  Postadres:

Ceto Trainingen

Wilgenbroek 79

4822 XT  BREDA

 •  Trainingslocatie:

 De Tuunter

Wollefoppenweg 109A

2761 DL  ZEVENHUIZEN ZH

Contact