Weerstand en motivatie

Weerstand en motivatie in trainingen

 

Een verdiepingsdag over weerstand en motivatie in trainingen


 

deze training verzorgen we incompany of op aanvraag


Leren wat weerstand en motivatie nu eigenlijk is, zodat je snapt wat er gebeurt als deelnemers weerstand of juist motivatie tonen.

Leren welke factoren weerstand en motivatie beïnvloeden, zodat je beter begrijpt waarom jouw deelnemers erin staan zoals ze erin staan.

Leren waarom weerstand en motivatie zo onlosmakelijk met trainen verbonden zijn en wat dat voor effect heeft op jou als trainer, zodat je inzicht krijgt in je eigen handelen en je keuzes daarin.

Een reactietechniek, waarmee je in veel gevallen weerstand direct kunt verminderen.

Tips & tricks om in je trainingsontwerp te verwerken, om daarmee zoveel mogelijk motivatie te ontlokken en weerstand voor te zijn.

Een online leeromgeving met het complete draaiboek + achtergrondinformatie + de gebruikte werkvormen + checklists , zodat je alles uit deze training ook kunt gebruiken voor Je eigen training.


Herken je dit?


Je bent een trainer en dat ben je met veel plezier. Toch loopt het niet altijd op rolletjes. Soms zijn er deelnemers die weerstand tonen, en dan weet je niet altijd even goed hoe je daar nu het beste mee om kunt gaan.


Misschien herken je het volgende wel:


Deelnemers die 'gestuurd' zijn, maar die eigenlijk liever niet in je training zouden zijn.


Deelnemers die steeds zeggen dat ze het interessant vinden, maar die eigenlijk niet echt meedoen.


Deelnemers die tijdens de training met allerlei andere dingen bezig zijn: telefoontjes, mailtjes, etc.


Deelnemers die heel betrokken zijn of lijken, maar ineens bij een bepaalde oefening weigeren mee te doen.


Deelnemers die niet of nauwelijks reageren als je hen een vraag stelt, alsof het hen eigenlijk niet zo interesseert.


Deelnemers die je steeds 'toetsen', alsof ze twijfelen aan jouw deskundigheid.


Deelnemers die steeds met je in discussie willen, alsof ze willen laten zien dat ze er eigenlijk minstens net zoveel van weten als jij.


Deelnemers die jouw uitleg steeds onderbreken met allerlei aanvullingen, die soms wel en soms niet kloppen.


Deelnemers die vragen of je misschien iets eerder kunt stoppen met je training.


Deelnemers die... vul maar aan.. ;-)Stel je voor...


  Je weet hoe je motivatie kunt ontlokken,


  Je weet hoe je weerstand voor kunt zijn,


  Je weet hoe je effectief op weerstand kunt reageren, kortom:


  Je weet hoe je de dynamiek in weerstand en motivatie bij je deelnemers kunt beïnvloeden.


  Je kunt je energie weer in je training stoppen en in het samenwerken met je deelnemers, i.p.v. in het vechten tegen weerstand.


  Trainen wordt leuker en leerzamer voor jou én voor je deelnemers.


  Weerstand en motivatie in trainingen

  biedt jou de mogelijkheid dit te bereiken!


  Tijdens deze eendaagse training verdiep je je in de achtergronden van weerstand en motivatie in leerprocessen:


  Bewustwording van het effect van weerstand op jou als trainer.


  Kennis over weerstand en motivatie tijdens leerprocessen. (Aan de orde komen o.a. de zelfdeterminatietheorie van Deci & Ryan, het weerstandmodel uit motiverende gespreksvoering van Miller & Rollnick, de dramadriehoek van Karpman, de Roos van Leary, en de 6 principes van participerend trainen.)


  Vaardigheden in het herkennen van en reageren op weerstand en motivatie. (M.b.v. de techniek 'reflectief luisteren' uit motiverende gespreksvoering a.d.h.v. de dramadriehoek en de Roos van Leary.)


  Vaardigheden in het aanpassen van leeractiviteiten in je training om daarmee weerstand te voorkomen en motivatie te ontlokken. (M.b.v. de 6 principes van participerend trainen.)


  En dat levert jou heel veel op:


  Weerstand is geen ongrijpbaar probleem meer, maar eerder een dynamisch gegeven waarop je invloed kunt uitoefenen. Je weet wat je kunt doen als je het tegenkomt, en dat alleen al maakt dat je zelfverzekerder in de groep kunt staan en samen met je deelnemers aan het werk kunt.


  Je deelnemers leren meer. De energie die zij en jij eerst in weerstand staken, wordt nu in het trainen zelf gestoken. Van weerstand naar leerstand, zeg maar. Logischerwijs levert dat een groter leerrendement op.


  Je traint met meer plezier. Als weerstand geen obstakel meer vormt, en als motivatie iets is dat je actief kunt ontlokken, wordt trainen veel leuker. Voor jou én voor je deelnemers.

  Dit krijg je tijdens Weerstand en motivatie in trainingen

  Een prachtige Trainingslocatie. De training wordt gegeven in De Molenaarskamer, Molenweg 32 in Soest. Uiteraard is het ook mogelijk de training op uw eigen locatie te verzorgen.

   

  Online leeromgeving (Pluvo): vanaf 2 weken voor de training tot en met 1 maand na de training heb je toegang tot een online leeromgeving met alle materialen en oefeningen.

   

  Een intensieve trainingsdag van 10.00 tot 17.00 uur. We beginnen pas om 10.00 uur zodat je (grotendeels) na de spits kunt reizen.

   

  Uitgebreide, verse lunch, en onbeperkt consumpties.

   

  Aandacht en begeleiding: minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers, begeleid en getraind door Margreet Pols.


  Voor incompany-trajecten worden details in onderling overleg afgesproken.


  COVID-19:

  Vanzelfsprekend houden we rekening met de huidige omstandigheden m.b.t. COVID-19. Dat betekent dat de training offline doorgaat als dat kan. Als dat niet kan, wordt het een online training en krijg je een goodiebag thuisgestuurd met de benodigde materialen om online goed mee te kunnen doen aan de training en een lunch- en snackpakket. Mocht de training offline plaatsvinden, maar jij kunt bijvoorbeeld door quarantaine niet aansluiten, dan maken we er een hybride training van. Voorwaarde voor een hybride training is dat er tenminste 4 deelnemers op locatie aanwezig kunnen zijn.

  Dit is jouw trainer: Margreet Pols


  Margreet is docent en trainer van docenten en trainers.


  "Een ander iets leren, of dat nu als docent is of als trainer, is een prachtig vak met vele aspecten. Het aspect van het trainingsontwerp en het nadenken over een logische trainingsopbouw met geschikte leeractiviteiten vind ik een erg leuke en creatieve kant van het vak. Ik voel me daar erg in thuis.


  In de loop der jaren heb ik kennisgemaakt met verschillende leertheorieën en -methodieken, zoals het sociaal constructivisme, active learning, cooperative learning, breinleren, leerfasen van Kolb, enz. Een combinatie van verschillende aspecten uit die verschillende theorieën en methodieken blijkt in de praktijk uitermate goed te werken: grote betrokkenheid en motivatie, en een optimaal leerrendement bij deelnemers. Het is mijn manier van werken geworden en ik heb er de naam 'participerend trainen' aan gegeven.


  Participerend trainen is meer dan een verzameling aspecten uit verschillende leertheorieën en -methodieken. Het is een goed doordachte en onderbouwde trainingsmethodiek, die zich aan de hand van 6 principes eenvoudig laat hanteren. Het is voor mij een uitermate prettige en vrij natuurlijke manier van werken, die door mijn deelnemers ook op die manier ervaren wordt. Ik zou willen dat elke docent in de gelegenheid gesteld wordt om dit te leren, zowel voor henzelf als voor hun deelnemers."

  Dit zeggen eerdere deelnemers over Weerstand en motivatie in trainingen :

  "Ik heb echt een "super" training gehad. Margreet heeft nieuwe inzichten gegeven. Ze heeft ons allemaal in beweging gekregen en doordat iedereen mee ging heb ik veel geleerd. Ze laat iedereen in zijn/haar waarde, heeft respect voor mening en aandeel.


  Participerend trainen is leuk en geeft energie. Het is geen "dom" spelletje, maar men leert er veel van en kan het direct in de praktijk toepassen. Een aantal trainers en ontwikkelaars kunnen deze slag nog slaan. Margreet is de persoon om dit in te laten zien."


  Imara Melenhorst

  Opleidngsadviseur bij ING

  "Tijdens de training ben ik actief geïnspireerd om met de materie aan de slag te gaan en mijn trainingen voor zowel mijzelf als mijn deelnemers leuker en aantrekkelijker te maken. Margreet is een prima trainer, die je op een ontspannen manier meeneemt in de te leren lesstof."


  Bob Hennekes

  Trainer bij Bel Leerdammer

  "De training was leerzaam en praktisch, gericht op het toepassen. Margreet slaagde erin om de groep gelijktijdig te leiden en te ondersteunen. Het was heerlijk om te zien/ervaren. Dank daarvoor!"


  Katarina de Munnik

  Trainer

  Reserveer jouw plaats in deze inspirerende training!


  De belangrijkste investering is jouw tijd en jouw inzet. De financiële investering bedraagt € 358,- vrijgesteld van btw.

  Voor dit bedrag krijg je:

   

  Een intensieve trainingsdag op een unieke locatie

   

  Een online leeromgeving met achtergrondinformatie, draaiboek, checklist en alle gebruikte werkvormen.

   

  Aandacht en begeleiding: maximaal 10 deelnemers

   

  Onbeperkt consumpties gedurende de trainingsdag

   

  Een heerlijke, uitgebreide, verse lunch  Aanmelden doe je via onderstaande knop.   Veelgestelde vragen


  Wat zijn de  voorwaarden?

  Op deze training zijn de algemene voorwaarden van Ceto Trainingen van toepassing. Die kun je hier downloaden. Maar... de kans dat we die nodig hebben acht ik niet zo groot.

   

  Ik ga ervan uit dat jij en ik allebei de intentie hebben om hier een succes van te maken. Is er iets aan de hand, dan bespreken we dat met elkaar en proberen we er in goed overleg een passende oplossing voor te vinden. Lukt ons dat niet, dan pakken we de algemene voorwaarden erbij.


  Is deze training wel iets voor mij?

  Als je je in de informatie op deze pagina herkent waarschijnlijk wel. Als je twijfelt mag je me natuurlijk mailen (mail@cetotrainingen.nl). Dan maken we een belafspraak om het eens rustig te bespreken. Ik kan je dan iets meer vertellen over wat we precies gaan doen. Jij kunt me iets meer vertellen over waar je naar op zoek bent. Samen kunnen we bekijken of dat op elkaar aansluit.


  Gaat de training zeker door?

  Uiterlijk 2 weken vantevoren weet ik zeker of de training doorgaat. De training gaat door bij tenminste 4 deelnemers (definitieve aanmeldingen). Als de training niet doorgaat, krijg je op dat moment onmiddellijk je betaling teruggestort, tenzij je ervoor kiest om je deelname door te schuiven naar een volgende training. Je betaling blijft dan staan voor die volgende training. De keuze is aan jou.


  Wat zijn de betalingsvoorwaarden?

  In het aanmeldproces krijg je de mogelijkheid om veilig online te betalen.  Levert directe betaling een probleem op, bijvoorbeeld omdat de instructies van de organisatie waar je werkt dit niet toelaten, neem dan eerst contact met me op, zodat we daarover een afspraak kunnen maken.

  Wil je een plaats reserveren zonder al direct te betalen, neem ook dan eerst contact met me op. Je komt dan met een optie op de deelnemerslijst en je krijgt de vraag om je optie definitief te maken als er nog maar 2 plaatsen beschikbaar zijn. Uiteraard kun je me ook zelf laten weten dat je je optie wilt omzetten in een defintieve aanmelding; daarvoor kun je dan de aanmeldknop gebruiken. Echter, uiterlijk 3 weken vóór aanvang van de training hoor ik graag of je je aanmelding definitief wilt maken.

  Je plaats in de training reserveer ik definitief voor jou zodra ik je betaling ontvangen heb. Je ontvangt een geautomatiseerde bevestiging met daarbij de factuur. Binnen 2 werkdagen ontvang je ook nog een persoonlijke welkomstmail.


  Ik heb een andere vraag!

  Mail me je vraag. Ik reageer binnen 2 werkdagen. Het mailadres is mail@cetotrainingen.nl.

  Icons made by Freepik from www.flaticon.com