Teamcoaching

Teamcoaching is gericht op het gezamenlijk leren reflecteren op eigen en andermans gedrag en de onderlinge interactie.


Dit gedrag kan werkgerelateerd gedrag zijn (bijvoorbeeld het nakomen van afspraken of het professioneel handelen in werksituaties),
maar kan ook intermenselijk gedrag zijn
(bijvoorbeeld prettig reageren op een vraag of opmerking, spreken met elkaar  i.p.v. spreken over elkaar, etc.).

'[Teamcoaching is] a learning intervention designed to increase collective capability and performance of a group or team, through application of the coaching principles of assisted reflection, analysis and motivation for change'


David Clutterbuck

Dit is niet hetzelfde als de leidinggevende van het team ondersteunen in zijn/haar leiderschapsontwikkeling, evenmin als het coachen van individuele teamleden. Beide kunnen wel onderdeel zijn van een teamcoachingstraject, evenals drijfverentesten voor de teamleden of 360 graden feedbackonderzoeken.

Het uiteindelijke resultaat van een succesvol teamcoachingstraject is een team dat zo goed het eigen functioneren weet te sturen, dat het in staat is om samen een topprestatie neer te zetten: het geheel is meer geworden dan de som der delen.

Team Coaching

kent vele vormen

Werkoverleg of teamacitiviteit

Vanwege de pragmatische, oplossingsgerichte houding en de hoge werkdrukbeleving van veel onderwijsprofessionals, gaat de voorkeur van Ceto uit naar teamcoaching tijdens en/of naar aanleiding van werkoverleg of andere reeds geplande teamactiviteiten.


De teamcoach observeert het werkoverleg of de teamactiviteit en stelt vragen over wat opvalt. Deze vragen zetten aan tot analyse van handelingsrepertoire en reflectie op persoonlijke en professionele overtuigingen. 


Na bespreking van deze vragen, kan de teamcoach het team een specifieke opdracht voor de periode tot de volgende bijeenkomst meegeven. Deze opdrachten dragen bij tot een diepere bewustwording en een aanzet tot gedragsverandering.

Teamcoachingstraject

Een teamcoachingstraject komt vaak voort uit een ander traject binnen de school of organisatie. Er is bijvoorbeeld een studiedag geweest om te komen tot een gezamenlijke missie/visie en op die studiedag bleek dat er eigenlijk iets meer nodig is om constructief met elkaar aan de slag te kunnen. Of er is een training geweest over het geven en ontvangen van feedback en tijdens die training bleek dat alleen vaardigheden trainen niet genoeg is om tot het gewenste resultaat te komen. 


In overleg met de teamleider en het team wordt dan teamcoaching opgestart. Uiteraard wordt daaraan voorafgaand een offerte opgesteld. Pas na akkoord op de offerte gaat de teamcoaching daadwerkelijk van start. Gedurende het traject overlegt de teamcoach regelmatig met de opdrachtgever over inhoud en proces, en stemt af over het vervolg van het traject.

Teamcoaching vindt op locatie plaats.


Afstemmingsoverleg met de opdrachtgever kan ook online plaatsvinden.

Observatie

De observatie door de teamcoach legt vaak zaken bloot, die anders onopgemerkt blijven of ‘voor lief’ genomen worden. Dat kan gaan over grapjes met een ondertoon, mensen die structureel te veel werk naar zich toetrekken, of juist structureel onder hun verantwoordelijkheden uit proberen te komen, slachtoffergedrag, niet-constructieve feedback, (te) sterk hangen aan een bepaald teamlid, buitensluiten van een bepaald teamlid, etc. 


Ook in teams, waarin men zelf het gevoel heeft dat alles koek en ei is, spelen soms ongemerkt bepaalde patronen een rol, die niet bijdragen aan een goed functionerend en prettig team.




Teamcoachingsvraag

Soms is er geen ander traject binnen de school of organisatie en wordt Ceto direct benaderd met een teamcoachingsvraag. Dan volgt altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek wordt de aanleiding besproken en wordt de teamcoachingsvraag uitgekristalliseerd. Als de opdrachtgever vertrouwen heeft in de coach én als de coach zichzelf in staat acht het team goed te begeleiden, wordt er een offerte opgesteld. 


Verdere observatie en gesprekken met teamleden ter oriëntatie en beeldvorming kunnen onderdeel van de offerte zijn. Pas na akkoord op de offerte gaat de teamcoaching daadwerkelijk van start. Ook hier geldt: de teamcoach overlegt regelmatig met de opdrachtgever over inhoud en proces, en stemt af over het vervolg van het traject.


Vrijblijvend in gesprek over de mogelijkheden voor jouw team?


Neem contact op.

unsplash