Je leert…:
…hoe je een conflictsituatie vroegtijdig herkent, zodat je hier proactief mee om kan gaan.
…hoe je deze situatie vanuit alle mogelijke invalshoeken kan bekijken, zodat je inzicht krijgt in de verschillende partijen en belangen.
…hoe je alle belangrijke informatie van verschillende partijen boven water krijgt, zodat je weet wat er precies speelt én alle partijen kunt laten blijken dat je hun kant ook ziet.
…hoe je regie kunt houden in complexe situaties, zodat je echt kunt werken aan een duurzame conflictoplossing.
Je krijgt…:
…het boek ‘Conflictmanagement en Mediation’ door Martin Euwema & Ellen Giebels.
…3 maanden toegang tot een elektronische leeromgeving met alle materialen en oefeningen.
…een werkboek voor tijdens de training met daarin belangrijke sheets, achtergrondinformatie en werkbladen.
Herken je dit?
Je hebt een spilfunctie in een organisatie in de Zorg- of Onderwijssector, waar je bijvoorbeeld teammanager of directeur bent. Hoewel je je team goed op de rit hebt, kom je toch af en toe situaties tegen, waarin je graag wat meer bagage zou willen hebben om goed om te gaan met tegenstrijdige belangen en /of conflicten.
Misschien herken je het volgende wel:
2 of meer van je teamleden lijken elkaar steeds de loef af te steken.
2 of meer van je teamleden, die ieder hun vak goed verstaan en serieus nemen, komen niet op één lijn.
Je voelt dat er iets aan de hand is in het team, maar je kunt er niet precies je vinger op leggen.
Het belang van je team en het belang van je organisatie lijken niet altijd overeen te komen. Je merkt dat het team hier last van heeft.
Stel je voor...
Het lukt je goed om regie te houden in een gesprek waar de emoties hoog oplopen.
Je bent goed in staat om duurzame afspraken te maken.
Het lukt je om elk teamlid te laten ervaren dat je écht naar hen luistert en hun standpunt begrijpt, ook al neem je soms een beslissing die anders is dan zij hoopten.
Het lukt je om tegenstrijdige belangen in alle openheid bespreekbaar te maken.
Je bent in staat om ingewikkelde situaties goed in kaart te brengen, kijkend vanuit een breder kader en rekening houdend met verschillende standpunten en belangen.
Kortom: je hebt gereedschap in handen, waarmee leidinggeven makkelijker en leuker wordt.
Kennis over het 7i-model, de Roos van Leary, het effect van reflectief luisteren en van open vragen stellen.
Vaardigheden in het toepassen van de interactiesleutel, begripvol samenvatten, en open vragen stellen.
Bewustwording van belangen van betrokken partijen, je eigen invloedstijl, je persoonlijke voorkeuren en blinde vlekken.
En dat levert jou en je teamleden heel veel op:
Je voelt je capabel als leidinggevende, ook in situaties, waarin je eerder misschien handelingsverlegen was.
Je hebt goed zicht op de problemen en behoeften van je teamleden in hun werk.
Je weet hoe je je positie als leidinggevende kunt inzetten om werkgerelateerde problemen in het team op te lossen.
Dit krijg je tijdens Eerlijk spel
Een prachtige Trainingslocatie. De training wordt gegeven in De Molenaarskamer, Molenweg 32 in Soest.
Online leeromgeving (Pluvo): vanaf 2 weken voor de training tot en met 1 maand na de training heb je toegang tot een online leeromgeving met alle materialen en oefeningen.
Het boek ‘Conflictmanagement en Mediation’ door Martin Euwema & Ellen Giebels.
Een werkboek voor tijdens de training met daarin belangrijke sheets, achtergrondinformatie en werkbladen.
Een intensieve trainingsdag van 10.00 tot 17.00 uur. We beginnen pas om 10.00 uur zodat je (grotendeels) na de spits kunt reizen.
Uitgebreide, verse lunch, en onbeperkt consumpties.
Aandacht en begeleiding: door 2 professionals: een trainer en een trainingsacteur.
Aantal deelnemers: minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers
COVID-19:
Vanzelfsprekend houden we rekening met de omstandigheden m.b.t. COVID-19. Dat betekent dat de training offline doorgaat als dat kan. Als dat niet kan, wordt het een online training en krijg je een goodiebag thuisgestuurd met de benodigde materialen om online goed mee te kunnen doen aan de training en een lunch- en snackpakket. Mocht de training offline plaatsvinden, maar jij kunt bijvoorbeeld door quarantaine niet aansluiten, dan maken we er een hybride training van. Voorwaarde voor een hybride training is dat er tenminste 4 deelnemers op locatie aanwezig kunnen zijn.
Margreet is docent en trainer van docenten en trainers.
"Een ander iets leren, of dat nu als docent is of als trainer, is een prachtig vak met vele aspecten. Het aspect van het trainingsontwerp en het nadenken over een logische trainingsopbouw met geschikte leeractiviteiten vind ik een erg leuke en creatieve kant van het vak. Ik voel me daar erg in thuis.
In de loop der jaren heb ik kennisgemaakt met verschillende leertheorieën en -methodieken, zoals het sociaal constructivisme, active learning, cooperative learning, breinleren, leerfasen van Kolb, enz. Een combinatie van verschillende aspecten uit die verschillende theorieën en methodieken blijkt in de praktijk uitermate goed te werken: grote betrokkenheid en motivatie, en een optimaal leerrendement bij deelnemers. Het is mijn manier van werken geworden en ik heb er de naam 'participerend trainen' aan gegeven.
Participerend trainen is meer dan een verzameling aspecten uit verschillende leertheorieën en -methodieken. Het is een goed doordachte en onderbouwde trainingsmethodiek, die zich aan de hand van 6 principes eenvoudig laat hanteren. Het is voor mij een uitermate prettige en vrij natuurlijke manier van werken, die door mijn deelnemers ook op die manier ervaren wordt. Ik zou willen dat elke docent in de gelegenheid gesteld wordt om dit te leren, zowel voor henzelf als voor hun deelnemers."
Dieuwke is trainingsacteur in allerlei soorten trainingen, coachings en assessments.
“Spel inzetten als middel om te experimenteren met andere communicatievormen, dat is voor mij de essentie van Trainingsacteren. Sinds 2011 ben ik werkzaam als Trainingsacteur in trainingen voor onder andere overheden, opleidingsinstituten en zorgorganisaties. In mensgerichte sectoren zoals Zorg en Onderwijs waar de belangen groot zijn en belangen ook tegenstrijdig kunnen zijn, is communicatie cruciaal voor een goede, onderlinge samenwerking. Het tot stand brengen van communicatiestructuren gaat niet vanzelf.
Aan leidinggevenden in deze sectoren is het daarmee de taak om hier vorm aan te geven en tegenstrijdige belangen en conflicterende situaties tussen partijen boven tafel te krijgen en bespreekbaar te maken. Als Trainingsacteur bied ik de gelegenheid om dit soort gesprekken te oefenen zodat je als deelnemer je de specifieke gesprekstechnieken eigen kan maken. Hoe haal je de kern uit een (potentiële) conflictsituatie? En hoe krijg je boven tafel welk onderliggend belang bij elke partij speelt? Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers begrip gaan krijgen voor elkaars verschillen in opvatting?
In de training Eerlijk Spel wil ik deelnemers hier graag bij helpen en ze de tools bieden om complexe situaties bespreekbaar te maken.“
"Ik heb echt een "super" training gehad. Margreet heeft nieuwe inzichten gegeven. Ze heeft ons allemaal in beweging gekregen en doordat iedereen mee ging heb ik veel geleerd. Ze laat iedereen in zijn/haar waarde, heeft respect voor mening en aandeel.
Participerend trainen is leuk en geeft energie. Het is geen "dom" spelletje, maar men leert er veel van en kan het direct in de praktijk toepassen. Een aantal trainers en ontwikkelaars kunnen deze slag nog slaan. Margreet is de persoon om dit in te laten zien."
Imara Melenhorst
Opleidngsadviseur bij ING
"Tijdens de training ben ik actief geïnspireerd om met de materie aan de slag te gaan en mijn trainingen voor zowel mijzelf als mijn deelnemers leuker en aantrekkelijker te maken. Margreet is een prima trainer, die je op een ontspannen manier meeneemt in de te leren lesstof."
Bob Hennekes
Trainer bij Bel Leerdammer
"De training was leerzaam en praktisch, gericht op het toepassen. Margreet slaagde erin om de groep gelijktijdig te leiden en te ondersteunen. Het was heerlijk om te zien/ervaren. Dank daarvoor!"
Katarina de Munnik
Trainer
De belangrijkste investering is jouw tijd en jouw inzet. De financiële investering bedraagt € 347,- vrijgesteld van btw.
Voor dit bedrag krijg je:
Een intensieve trainingsdag op een unieke locatie
Een online leeromgeving met achtergrondinformatie, draaiboek, checklist en alle gebruikte werkvormen.
Aandacht en begeleiding: maximaal 10 deelnemers
Onbeperkt consumpties gedurende de trainingsdag
Een heerlijke, uitgebreide, verse lunch
Aanmelden doe je via onderstaande knop. Je wordt dan doorgestuurd naar mijn online reserverings- en betalingssysteem.
Wat zijn de voorwaarden?
Op deze training zijn de algemene voorwaarden van Ceto Trainingen van toepassing. Die kun je hier downloaden. Maar... de kans dat we die nodig hebben acht ik niet zo groot.
Ik ga ervan uit dat jij en ik allebei de intentie hebben om hier een succes van te maken. Is er iets aan de hand, dan bespreken we dat met elkaar en proberen we er in goed overleg een passende oplossing voor te vinden. Lukt ons dat niet, dan pakken we de algemene voorwaarden erbij.
Is deze training wel iets voor mij?
Als je je in de informatie op deze pagina herkent waarschijnlijk wel. Als je twijfelt mag je me natuurlijk mailen (mail@cetotrainingen.nl). Dan maken we een belafspraak om het eens rustig te bespreken. Ik kan je dan iets meer vertellen over wat we precies gaan doen. Jij kunt me iets meer vertellen over waar je naar op zoek bent. Samen kunnen we bekijken of dat op elkaar aansluit.
Gaat de training zeker door?
Uiterlijk 2 weken vantevoren weet ik zeker of de training doorgaat. De training gaat door bij tenminste 4 deelnemers (definitieve aanmeldingen). Als de training niet doorgaat, krijg je op dat moment onmiddellijk je betaling teruggestort, tenzij je ervoor kiest om je deelname door te schuiven naar een volgende training. Je betaling blijft dan staan voor die volgende training. De keuze is aan jou.
Wat zijn de betalingsvoorwaarden?
In het aanmeldproces krijg je de mogelijkheid om veilig online te betalen. Levert directe betaling een probleem op, bijvoorbeeld omdat de instructies van de organisatie waar je werkt dit niet toelaten, neem dan eerst contact met me op, zodat we daarover een afspraak kunnen maken.
Wil je een plaats reserveren zonder al direct te betalen, neem ook dan eerst contact met me op. Je komt dan met een optie op de deelnemerslijst en je krijgt de vraag om je optie definitief te maken als er nog maar 2 plaatsen beschikbaar zijn. Uiteraard kun je me ook zelf laten weten dat je je optie wilt omzetten in een defintieve aanmelding; daarvoor kun je dan de aanmeldknop gebruiken. Echter, uiterlijk 3 weken vóór aanvang van de training hoor ik graag of je je aanmelding definitief wilt maken.
Je plaats in de training reserveer ik definitief voor jou zodra ik je betaling ontvangen heb. Je ontvangt een geautomatiseerde bevestiging met daarbij de factuur. Binnen 2 werkdagen ontvang je ook nog een persoonlijke welkomstmail.
Ik heb een andere vraag!
Mail me je vraag. Ik reageer binnen 2 werkdagen. Het mailadres is mail@cetotrainingen.nl.
Ceto Trainingen
(Uitsluitend bezoek op afspraak)
KvK Breda 20158045
BTW NL 001 624 710 B45
Triodos Bank NL02 TRIO 0390 4073 48
Copyright © All Rights Reserved